RUN FOR MUM 2024

Vi fortsätter på förra årets välgörenhet med Eezer Sverige och PMU

Samling på ÖMCC kl 09.30 den 1 juni för avfärd kl 10.00 mot PMU Gullänget där vi stannar en stund och fikar, sedan åker vi vidare mot Gottne och NBC.

Färdvägen blir ÖMCC – PMU Gullänget, Bergom – Bjästa – Sidensjö – Gottne – Västerhus – Själevad – Översjäla och ÖMCC. ca 100 km 

Lite info om Eezer:

Svenska motorcykelambulanser räddar liv i Afrika, där förlossningskomplikationer fortfarande skördar många liv. I många fall skulle modern, och kanske också barnet, klara sig om kvinnan bara kunde ta sig till en klinik i tid. I Sverige finns sedan några år tillbaka initia­tivet Eezer (hebreiska för hjälpare), och nu står 27 motor­cykelambulanser i utsatta områden i Afrika redo att ta kvinnorna till en klinik för att rädda liv.

Initiativtagaren till projektet är Lars Klingsbo. Han arbetar med en biståndsorganisation som bland annat jobbar mot kvinnlig könsstympning. Vid ett besök i Kenya i samband med ett uppdrag upptäckte han hur svårt det var för gravida kvinnor på landsbygden att ta sig till sjukhus eller hälsocentral när de fick komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Kvinnorna tvingades gå flera mil, eftersom vägarna till och från byarna var för dåliga för bilkörning.

Då föddes idén med motorcykelambulanser: en vagn som kopplas på bakom motorcykeln.