Gruppkörning

Regler och riktlinjer samt tips och trix vid gruppkörning!

Orkar du inte läsa hela dokumetet. Läs dom 5 punkterna nedan!

På ÖMCC kör vi ofta tillsammans, allt från 2 st upp till 50 motorcyklar. Det kan ibland vara utmanande att hålla ihop stora grupper. Vi väljer därför ofta trafikavsnitt med lite trafik. 

Vi skrivit ihop några rader som kan vara bra för dig att tänka på för att underlätta samt att öka säkerheten för att göra körningen till en kul gemensam aktivitet. Allt ansvar vilar inte bara på den som leder gruppen, utan alla har ett visst mått av eget ansvar. Använd sunt förnuft.

  • Du som är ovan. Välj en position långt fram i gruppen. Där är tempot lugnare. (Längre bak ger “dragspelseffekt” och upplevs därför som det går fortare).
  • Vi kör i zick zack formation, detta för att skapa handlingsutrymme i händelse av att en incident skulle inträffa.
  • Ta reda på vilken väg vi ska ta. Behöver du avvika, meddela innan eller vinka förbi att “allt är OK” så behöver vi inte oroa oss att något har hänt.
  • Ditt kanske viktigaste ansvar är att säkerställa att bakomvarande hänger med. Det är viktigare att säkerställa att inget hänt bakom dig. Tappar du dina kamrater i backspegeln måste du vänta in dom, kommer dom inte behöver du vända för att se så att inget har hänt.
  • Håll ett “bra” avstånd. En bra tumregel är 3 sekundersregeln.

Körning i stora grupper, c:a 15 st eller fler.

Vid körning i stora grupper kan det vara svårt att hålla ihop gruppen. Vi tillämpar då ibland “Cornerman” eller “Dansk kortege” som det ibland kallas. Där ettan i gruppen pekar ut var 2:an ska stå och visa vägen (där vägen avviker, t.ex. korsning el. vägskäl). När siste man kommer faller den som stått i korsningen in framför siste man. På så vis byter alla plats i gruppen förutom första och sista man. Det gör även att om gruppen blir spridd så hittar alla fram ändå. Förste man kan vid lämpligt tillfälle sedan vänta in hela gruppen. Detta skapar bra flyt och säker körning.

Övrigt:

Ovanstående punkter är basnivån för en säker och trevlig upplevelse. Alla kan göra fel, alla är nya nån gång. Ser vi någon som missar, gör fel eller på annat sätt behöver sig en uppdatering. Tala gärna om det i all välmening.

TIPS!

Installera gärna appen “112”. Den kan du använda för att ringa med, men den skickar även din position till larmcentralen vilket kan vara helt avgörande i händelse av att en olycka skett. Se till så att appen ligger lättillgänglig på din telefon.