Adventure weekend 2023

Vi testar ett nytt koncept. Vi tar den tidigare helgen för långkörarlördag som gick i graven efter coronan. D.v.s. första helgen i juni. 3-4 juni 2023. Vid dåligt väder (buskallt eller regn) så har vi 10-11 juni som reservhelg. Avresa från klubben kl 09:00.

Denna sida används för att kommunicera den 2:a juni om vi väljer att utnyttja reservhelgen vid dåligt väder.

Adventure weekend – Äventyrshelg. Vi åker till Lillängets vildmarkscamp (ingen bemanning) i Bjurholms kommun Länk https://goo.gl/maps/eWtFH4d5pnZXXnVUA. Där rinner Lögdeälven förbi utanför tältöppningen. Möjlighet att fiska, men även Lögdeälvens vandringsled går rakt igenom campen. I närheten ligger även den s.k. drakryggen. En magnifik ås högt ovanför älven. Klicka på länken till drakryggen https://goo.gl/maps/jxmoDArVTpaeoLp96

Ingen bokning behövs, detta för att vi sover i tält. Men på campen finns även övernattningsstugor, dessa är inte bokningsbara utan kan lånas i mån av plats. Stugorna har hårda britsar så det är eget liggunderlag och sovsäck som gäller. I stugorna finns även eldplats, så det går nog att få upp lite temperatur innan läggdags.

På platsen finns även bastu och enkla toaletter. Små avgifter för camping, fiskekort, bastu å tält. 

Grillplats finns, men Trangiakök rekommenderas. Eftersom det bara är en helg så kan ju matsäck med smörgåsar fungera lika bra, eller att ta med korv att grilla. Oftast är det gott med lite varmt i sig. Likaså behöver man säkerställa så att man har med sig vatten att dricka och borsta tänderna i.

Har du fiskespö, tag med det. Eller grova skor för att vandra utmed leden. Eller njut bara av lugnet i närheten.

TIPS: Kika på https://omcc.se/camping för mer info
Att tälta är otroligt mysigt om man har rätt utrustning. Men kan bli otroligt omysigt med fel utrustning, tro mig…
Tältet skyddar dig mot vind och regn. Det håller ingen värme i nån större utsträckning. Så här funkar oftast nåt enkelt. 
När det gäller att sova bekvämt fokuserar många på sovsäcken, FEL! Man behöver istället se det som ett sovsystem där liggunderlaget är den viktigaste kuggen i maskineriet. Det är markkylan i huvudsak, inte lufttemperaturen som gör dig kall.
Satsa därför på ett liggunderlag som har ett s.k. R-värde gärna över 4,5. Det funkar ner till -20, men den stora fördelen är att det är tjockt och bekvämt. Exped Dura 5R MW är lyxigt, men ger dig en bra sovupplevelse.
Sovsäcken, se till så du har en som ger dig en bra komforttemperatur ner till +5 grader. Dun, kostar pengar, men isolerar bra och har liten packvolym. Värdelös om den blir blöt. Syntet, precis tvärtom.
Det viktiga är att du inte svettas, blir du svettig kommer fukten göra dig kall. Se istället till att du har ett ullunderställ lätt tillgängligt om du skulle börja känna dig sval. Att värma vatten i en petflaska eller ”gummilunga” och stoppa ner i säcken ger dig värme. I synnerhet om du placerar den nära ljumsken.
Kudde, många knövlar ihop lite kläder. Men uppblåsbara kuddar som du kan ha i säcken som inte far iväg är mycket bekväma.
Ta gärna en mörk toppluva, den värmer huvudet där den största delen av värmen försvinner. Så var noga med den. Den kan även funka som som ”mörkläggningsgardin”. Ett par öronproppar är aldrig fel. Ljudisoleringen i tält är… begränsad 🙂

Resan dit: 
Det är inte mer än nån dryg timmes resa till campen. Vi kör mot Björna, Studsviken, Aspsele, Mjösjöby (sen är det 3-4 km hårdpackad grus, lättåkt). Innan vi fortsätter mot Karlsbäck (asfalt igen, fina vägar) i närheten av Bjurholm. Campen ligger precis utmed vägen. Så det är 100meter grusväg från vägen. Vi åker från klubben (för den som vill åka gemensamt) kl 09:00.
För den som absolut inte vill åka grus 3-4km går det att åka bakvägen via bjurholm och balsjö. Då blir det 2 mil längre.